Inboedelverzekering
Uncategorized

Wat is een inboedelverzekering? Alles dat je moet weten!

Je vraagt je wellicht af waar een inboedelverzekering eigenlijk goed voor is. Indien je in jouw woning spullen hebt staan die jouw eigendom zijn kun je deze door middel van een inboedelverzekering verzekeren. Zo weet je zeker dat wanneer jouw eigendommen verloren gaan door bijvoorbeeld diefstal of schade door brand of lekkages, er in ieder geval een gedeelte van het verzekerde bedrag terug jouw kant op zal komen. Op deze manier kun je in ieder geval een gedeelte van je spullen weer terugkopen nadat ze door een ongeval verloren zijn gegaan. Alles dat in jouw woning staat valt onder je inboedel. Je kunt hierbij denken aan meubels, televisies, een piano, de spullen die in je keuken staan, maar bijvoorbeeld ook boeken en je gordijnen. Omdat je nooit weet wanneer een diefstal of brand kan plaatsvinden is het voor iedereen verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de inboedelverzekering.

Waarom een inboedelverzekering?

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Desondanks wordt het wel sterk aangeraden, aangezien je je op geen enkele manier kunt verzekeren dat een diefstal of een brand bij jou thuis niet plaats zal vinden. Aangezien toch vrijwel iedereen apparatuur, meubels of andere eigendommen heeft die bepaalde financiële en zeker ook emotionele waarde vertegenwoordigen, is het dan ook een heel goed idee om deze spullen te verzekeren. Ook al kun je wellicht de emotionele waarde niet volledig vergoeden, het zal toch helpen wanneer je enkele duizenden euro’s uitgekeerd krijgt door de verzekering zodat je daar in ieder geval nieuwe spullen voor kunt kopen. Indien je niet verzekerd bent zul je na een dergelijke persoonlijke ramp ook nog eens geconfronteerd worden met de hoge kosten om al je spullen te vervangen. Met een inboedelverzekering maak je het leed dus eigenlijk een stuk draaglijker voor jezelf.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Indien je een inboedelverzekering hebt en er ontstaat om wat voor reden dan ook schade aan de spullen die in jouw huis staan, bijvoorbeeld door diefstal, een lekkage of een onverhoopte brand, kun je deze schade melden bij je verzekeraar. De verzekeraar zal vervolgens een analyse doen en bepalen hoeveel geld jij krijgt om jouw eigendommen die verloren zijn gegaan te vergoeden. Het is dan ook afhankelijk van de voorwaarden van jouw verzekering of je de winkelwaarde of de dagwaarde van je eigendommen terug zult krijgen van de verzekeraar. De winkelwaarde houdt in dat het de prijs is die je betaald hebt in de winkel voor het product, waarbij de dagwaarde de waarde van datzelfde product is op het moment dat het verloren ging. Deze en andere voorwaarden kun je terugkijken in de polis van jouw verzekeraar. Hier lees je onder andere welke spullen er vergoed worden en wat voor bedragen je terug kan verwachten indien zij verloren gaan. Het kan ook zo zijn dat de verzekeraar aangeeft dat je een bepaalde vergoeding zult krijgen om spullen die nog te redden zijn te laten repareren. Het is altijd aan te raden de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door te lezen zodat je goed weet waar je aan toe bent in het geval van een calamiteit.

Wel of geen verzekering?

We zeiden het al even: we raden iedereen aan ondanks dat het in Nederland niet verplicht is, om een inboedelverzekering te nemen. Het kan zelfs zo zijn dat een inboedelverzekering via je contract van je huurwoning verplicht wordt. Dat is ook altijd goed om even te checken. De reden dat we iedereen aanraden een inboedelverzekering te nemen is simpelweg omdat je nooit weet wanneer er een ongeval of diefstal plaats zal vinden en je daarmee wel zeker weet dat je op zo’n moment nieuwe spullen kan kopen. Op deze manier kun je zo goed en zo kwaad als dat gaat gewoon weer verder met je leven nadat er een diefstal, lekkage of zelfs brand heeft plaatsgevonden in jouw woning. Het laatste waar je op zo’n moment zin in hebt is immers om je ook nog eens zorgen te moeten maken over het verloren gaan van al je spullen. Je wilt je niet bezig hoeven houden met de vraag of je wel genoeg geld hebt om nieuwe meubels en nieuwe kleding te kunnen aanschaffen. Op zo’n moment is het dan ook prettig om te kunnen vertrouwen op je inboedelverzekering waarmee je een aanzienlijk deel van je spullen vergoed krijgt door de verzekeraar.

Waarom zou je geen inboedelverzekering afsluiten?

Er zijn natuurlijk altijd mensen die twijfelen. Waarom zou je een inboedelverzekering afsluiten? Het kost toch maandelijks weer geld en de kans dat er iets mis gaat bij jou thuis is hartstikke klein, zeker wanneer je de deur goed op slot doet en zorgt dat het gasfornuis netjes uitgeschakeld is wanneer je de deur uit gaat. Natuurlijk zijn dit geen argumenten. Een ongeluk komt per definitie onverwachts en je zult vaak genoeg bevinden dat de slachtoffers ervan zelf geen blaam treft. Daarbij, een inboedelverzekering is een kleine investering van enkele euro’s per maand, ofwel een paar tientjes per jaar. Dat zijn natuurlijk niet de kosten waarvoor je een dergelijk risico wilt lopen. Ook al heb je bijzonder weinig spullen, dan kan het hebben van een inboedelverzekering toch nog de moeite waard zijn.

Hoe bepaal je de waarde van jouw spullen?

De waarde van jouw spullen is leidend in het bedrag dat de verzekering middels jouw inboedelverzekering aan je uit zal keren. Maar, hoe bepaal je eigenlijk wat jouw spullen waard zijn? Je kunt dit natuurlijk doen door alle bonnetjes van alle spullen die je hebt te bewaren en deze bij elkaar op te tellen, maar dit is niet een erg praktische manier en lang niet iedereen zal zijn bonnetjes allemaal bewaard hebben. Een andere manier om de waarde van jouw spullen te bepalen is door gebruik te maken van de zogenaamde inboedelwaardemeter. Deze meter bekijkt jouw situatie en bepaald op basis daarvan wat ongeveer de waarde van jouw inboedel geweest zal zijn. De meter kijkt hiervoor naar een aantal factoren zoals je leeftijd, je inkomen, de samenstelling van je gezin en de grootte van de woning. Al deze factoren helpen voorspellen hoeveel spullen jij in huis hebt en wat de waarde daarvan ongeveer geweest zal zijn. Bij Alpina Verzekeringen kunnen ze je gegarandeerd helpen met het verzekeren van jouw spullen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *