woonverzekeringen
Uncategorized

Wat maakt een goede woonverzekering?

Een woonverzekering is een verzekering waarin de opstal- en inboedelverzekering met elkaar gebundeld zijn. Het is dus één verzekering waarmee je in één klap voor alle mogelijke schades in en rondom je woning gedekt bent. Geen twijfel meer of brandschade wel of niet gedekt is, met een woonverzekering zit je altijd goed. Zowel voor schades aan de woning zelf als aan de spullen die er in staan ben je dus verzekerd. Dé beste woonverzekering bestaat niet. Een woonverzekering afsluiten is zeer persoonlijk en hangt af van verschillende factoren waarbij iedereen andere keuzes maakt. Maar wat maakt nu een goede woonverzekering? We vertellen je alles wat je moet weten in onderstaand blog.

Waarom een woonverzekering afsluiten?

Iedereen heeft andere redenen om een woonverzekering af te sluiten. Zo ben je in veel gevallen verplicht een woonverzekering af te sluiten wanneer je een hypotheek gaat aanvragen voor een nieuwe woning. Dit geldt bovendien wanneer je een koophuis koopt. Het is dan wel zo prettig dat bij schade hoe dan ook altijd goed verzekerd bent. Het is echter niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten wanneer je op huurbasis gaat wonen. De eigenaar van het pand is dan verplicht om deze verzekering af te sluiten. Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een woonverzekering af te sluiten raden we het zeker aan om dit te doen. Bedenk dus vooraf goed of een woonverzekering voor jou noodzakelijk is.

Bepaal het type dekking

Bij het afsluiten van een woonverzekering kun je kiezen uit twee soorten dekking. Een standaard basisdekking of een allrisk dekking. Het geheel aan jou om te bepalen wat voor jou van toepassing is. De één is niet beter dan de ander. Een basisdekking woonverzekering dekt schades aan de inboedel (spullen en eigendommen) en opstal (aan de woning zelf) die niet door jou zelf zijn toegebracht. Denk hier bijvoorbeeld aan brandschade, diefstal, schade aan het dak door een storm of schade aan een vastgelijmde vloer. Wat dit type dekking niet vergoedt zijn schades aan spullen of woning die ontstaan zijn door eigen toedoen. Wil je hier ook voor verzekerd zijn? Dan is het verstandig om een allrisk woonverzekering af te sluiten. Op basis van deze keuze wordt de hoogte van de premie bepaald. Maandelijks betaal je meer voor een allrisk dekking dan voor een basis dekking. Bekijk dus wat voor jou rendabel is.

Zo wordt de hoogte van de premie bepaald

Ook de hoogte van de premie hangt af van diverse factoren. Hieronder lees je welke dat zijn:

  • Type dekking: basis of allrisk.
  • De stad waar je woont: premies in steden zijn in het algemeen hoger dan in dorpen.
  • Type woning: De premie is hoger voor een vrijstaand huis in vergelijking tot een starterswoning.
  • De bouw van de woning: Hoe brandveiliger de woning is, hoe lager de premie zal zijn.

Voor een goede woonverzekering betaal je enkel voor wat je afneemt en krijg je de dekking die je zoekt in geval van schade. De premie moet ook niet te erg verschillen met andere verzekeraars. Zo weet je dat je een schappelijk bedrag betaald.

Vergelijk verzekeringen

Om definitief te bepalen welke verzekering voor jou het beste is, zal je woonverzekeringen moeten vergelijken. Zo heb je direct inzicht welke verzekeraars een woonverzekering aanbieden en tegen welke premie. Let bij het vergelijken niet alleen op de laagste premie, maar zoek ook naar kwaliteit. Goedkoop kan je duur komen te staan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *