feestelijk diner
Uncategorized

Een feestelijke diner organiseren

Ben jij binnenkort verantwoordelijk voor het organiseren van een diner? Dan is het leuk om er een complete beleving van te maken, van het eten tot aan de aankleding. In deze blog geven we je tips hoe je deze totaalbeleving kunt creëren. 

In thema?

Een totaalbeleving creëer je het gemakkelijkste door in een thema te werken. Je kunt dan zowel het eten, als de tafeldecoratie als het servies aanpassen op dit thema. Neem bijvoorbeeld het thema ‘1001 nacht’. Je kunt hiervoor eten koken in Arabische sferen. De Tajine gebruiken voor het klaarmaken van je gerechten. Prachtig Marokkaans servies neerzetten en aan lage tafels eten op mooie Arabische kleden. Zo wordt jouw gehele diner een grote beleving. 

Vijfgangendiner

Wil je echt uitpakken met het diner? Dan is het ook erg bijzonder om een vijfgangendiner te creëren. Door de vele gangen creëer je een luxe en overdadige beleving. Mooi servies maakt dit vijfgangendiner echt af. Zo kun je voor iedere gang een complementair serviesstuk zoeken. Een mooi bord voegt namelijk veel toe aan de totaalbeleving. Ook de kleur en de grootte van het bord heeft veel invloed op de beleving en zelfs op de smaak. Zo smaakt bijvoorbeeld zoute popcorn zouter in een wit schaaltje, terwijl zoete popcorn zoeter smaakt in een gekleurd schaaltje. En eten we minder veel als ons bord qua kleur enorm afwijkt van de kleur van ons eten. 

tafelschikking
tafelschikking

Kook met de seizoenen

Je diner is het ideale moment om vergeten groenten uit het seizoen te gebruiken. Deze groenten zorgen vaak voor bijzondere smaakbelevingen en nieuwe concepten waar je gasten totaal niet op rekenen. Zo weet je zeker dat je ze verbluft met je kookkunsten. Pastinaak maakt bijvoorbeeld een heerlijke puree die qua structuur en smaak zachter is dan de bekende aardappelpuree. 

Tafelaankleding

Hoewel een diner natuurlijk draait om het eten, is het ook belangrijk om de tafel mooi aan te kleden. Kies voor een mooi servies. Zet een mooie kandelaar op tafel. En werk vooral ook met verse bloemen. Deze details maken van je diner een totaalbeleving waarbij alles klopt van het eten tot aan het bestek. Dit zorgt er ook voor dat bijna alle zintuigen geprikkeld worden, van smaak tot aan reuk tot aan zicht. Alleen horen mag nog geprikkeld worden. Dit kun je doen door een passende playlist aan te zetten. Een goede playlist bestaat uit rustige achtergrondmuziek die gesprekken niet overstemt.  

Vergeet niet te genieten!

De organisatie van een diner is best intensief. Het kan daardoor best stressvol zijn. Vergeet daarom niet om ook te genieten van het host zijn. Neem zelf ook de tijd om rustig te eten en bij te kletsen. Voordat je het weet is je avond voorbij!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *