Vlam
Uncategorized

Woningbranden, beter voorkomen dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor woningbranden. Jaarlijks verwoesten branden vele huizen. Helaas kost dit soms levens. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om brand in je huis te voorkomen. Hier zijn enkele tips om brand in je huis te voorkomen.

Laat kaarsen nooit alleen

Stel je voor: je zit lekker thuis op de bank met een paar kaarsen aan. Je partner is even boven en je loopt zelf even naar de keuken om wat drinken te halen. Dit klinkt heel normaal, maar is toch risicovol. Een omgevallen kaars die verkeerd terecht komt kan soms in seconden uitslaan tot een grote woningbrand met desastreuze gevolgen. Het advies van de brandweer is om open vuur nooit onbeheerd te laten.

Trek de stekker er uit!

Je kent het wel, apparaten die dag en nacht met de stekker in het stopcontact zitten, zonder dat dit überhaupt nodig is. Denk aan de oplader van je tandenborstel, je telefoonoplader, een stekkerblok, etcetera.
Apparaten die 24/7 zijn ingeplugd in een stopcontact hebben een veel grotere kans op kortsluiting dan apparaten die korter zijn aangesloten. Het advies is dan ook om de stekker altijd uit het stopcontact te halen waar mogelijk.

Ingeplugde stekkers verhogen de kans op kortsluiting.
Ingeplugde stekkers verhogen de kans op kortsluiting.

Installeer rookmelders

In alle eerlijkheid, op het moment dat je een rookmelder nodig hebt is het voorkomen van een brand duidelijk niet gelukt. Echter, rookmelders zorgen er voor dat je in een veel vroeger stadium op de hoogte bent van een (eventuele) brand of verhoogde rookontwikkeling. In dit geval kan een rookmelder je leven redden!

Check je CV ketel

Onderhoud aan je CV ketel is veelal duur en vervelend, omdat je er zo weinig voor terug lijkt te krijgen. Echter, een verouderde CV ketel kan resulteren in lekkende koolstofmonoxide, wat extreem licht ontvlambaar is

Als het dan toch misgaat

Wanneer de vlam echt in de pan slaat is het van belang dat je er snel bij bent. Er zijn vele verschillende soorten brandblussers waarvan poeder- of schuimblussers de meest gangbare varianten zijn voor in woningen. Beiden onttrekken zuurstof, waardoor de brand snel dooft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *