vloer
Uncategorized

Een epoxyvloer kan soms ook prima in woningen worden gebruikt

Als jij een gietvloer wilt laten plaatsen, dan kun je kiezen tussen een epoxyvloer en een polyurethaanvloer. Het verschil zit hem in het soort kunsthars dat gebruikt wordt, maar behalve dat is er met betrekking tot uitvoering evenveel mogelijk. Epoxyhars en polyurethaanhars hebben verschillende eigenschappen en daardoor wordt in particuliere situaties vaker gekozen voor de tweede. De prijs is niet echt anders en polyurethaan heeft kenmerken die zich beter lenen voor gebruik in woningen. Toch zijn er enkele situaties waarin een epoxyvloer voor woningen een betere keuze is.

Een epoxyvloer en een polyurethaanvloer, wat is het verschil?

Epoxyhars en polyurethaanhars zijn verschillende harssoorten. Daardoor is een polyurethaanvloer zachter en elastischer en is een epoxyvloer harder en meer rigide. Omdat een polyurethaanvloer elastischer is, is het een betere keuze als je ook vloerverwarming gaat leggen. De vloer rekt en krimpt mee zonder dat er scheuren ontstaan. Omdat het zachter is, is het vriendelijker in woningen. Het kan echter minder goed tegen hoge belasting. Daarom vind je epoxyvloeren vaak in parkeergarages en op werkvloeren. Epoxyharsvloeren voelen kouder aan en ze maken meer contactgeluid. Dat lijken allemaal redenen om daar in woningen zeker niet voor te kiezen.

epoxy vloer
De rigide eigenschappen van een epoxy vloer

Waarom kiezen voor epoxy?

Waarom zou je dan kiezen voor een epoxyvloer in een woning? Het is niet te combineren met vloerverwarming, het is hard en koud en als je erop loopt is er veel contactgeluid. Epoxyvloeren in woningen zijn ideaal in ruimtes zoals een garage. Daar kan het tientallen jaren dienstdoen zonder dat het zal beschadigen en je kunt je auto’s en andere voertuigen probleemloos in en uit rijden. Ook als je een werkplaats hebt is epoxy een uitstekende keuze, want het is volledig waterdicht en zelfs zuren zullen het niet beschadigen. Als laatste kun je ervoor kiezen om een vloer met epoxy buiten te plaatsen. Dat kan schitterend zijn op een terras of een oprit. Omdat het sterk is, waterdicht en hard, hoef je je geen zorgen te maken dat je vloer beschadigt.

De mogelijkheden

Als je eenmaal gekozen hebt voor een epoxyvloer, dan zijn de mogelijkheden groot. Je kunt kiezen voor allerlei uitvoeringen en alle RAL-kleuren of een combinatie ervan. Deze kun je daarna mat laten afwerken of glanzend en ook een antislip laag is mogelijk. Er kan een patroon in je vloer worden aangebracht, een afbeelding, een logo en mocht je het willen dan laat je vlokken in verschillende kleuren toevoegen of zelfs glitters. Er is maar weinig wat qua uitvoering niet mogelijk is als je voor een epoxyvloer kiest en je specialist kan je daar alles over vertellen.

Wanneer kies je niet voor epoxy?

Een epoxyvloer is een minder verstandige keuze als je deze in een appartement wilt leggen. Ook kies je deze vloer niet als je hem wilt combineren met vloerverwarming. In de verwarmde huiselijke delen van je woning is polyurethaan nog steeds een betere optie. Epoxy is ideaal op plaatsen waar kracht belangrijker is dan warmte.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *