circulaire meubels
woonkamer

Modern ondernemen

Er wordt veel gesproken over de noodzaak van een circulaire economie. Hierbij is het de bedoeling dat de ontginning van nieuwe grondstoffen beperkt wordt. Het is dus noodzaak dat verschillende economische sectoren met elkaar samenwerken. 

Daarom dient er bij het ontwerpen van nieuwe producten gekeken te worden naar de mogelijkheid tot kwalitatief hergebruik van bestaande grondstoffen. Het modulair ontwerpen speelt hierin een belangrijke rol.

Monteerbare producten

Dit betekent dat producten bestaan uit verschillende, gemakkelijk vervangbare onderdelen. Hierdoor wordt de mogelijkheid tot reparatie vereenvoudigd. De bedoeling is dat producten bestaan uit recyclebare onderdelen die eenvoudig te monteren zijn.

In 2012 publiceerde de Europese Commissie een rapport getiteld Manifesto for a Resource Efficient Europe. Hierin staat dat door de groeiende vraag naar grondstoffen en bijkomende schade aan het milieu een circulaire economie noodzakelijk maakt.

Sinds 2015 zijn er voorstellen gedaan om meer gelijkmatige standaarden te maken voor reststromen zodat er geen nieuwe grondstoffen ontgonnen hoeven te worden. Tevens is er subsidie voor onderzoek naar eco-design en zijn de eisen wat betreft afval verscherpt.

Een voorbeeld van een bedrijf dat werkt volgens het principe van de circulaire economie is de fair furniture group. Dit is een meubelfabrikant die geen werk uitbesteed aan de lage lonen landen met als enig doel de winstvergroting. 

duurzame meubels
Op zoek naar duurzame meubels?

Lokaal uitgevoerd

Al het werk wordt lokaal uitgevoerd en de meubels worden compleet in elkaar gezet in dezelfde werkplaats. Er wordt gerenoveerd wanneer dat mogelijk is. Er wordt tevens gekeken naar de sociale impact van het uitbesteden van werk.

Zo worden er banen gemaakt voor mensen met een visuele handicap of voor mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Dit is niet iets van de laatste tijd, maar zo wordt er al tientallen jaren gewerkt.

De opgedane kennis over duurzaamheid wordt waar het kan gedeeld met andere bedrijven die hier interesse in hebben. Er worden trainingen en workshops gegeven om de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Academy

Duurzame ondernemers kunnen met vragen over hoe de kosten te verlagen altijd terecht bij de fairfurnituregroup. Er is een speciaal opleidings-instituut opgericht, de Fair Furniture Academy, waaraan binnenhuisarchitecten, kopers en diverse consultants verbonden zijn.

Er wordt constant aan verbetering van circulair design en productie gewerkt. Dit betekent dat er altijd gemeten, geanalyseerd en onderzocht wordt. Dit gebeurt op wetenschappelijke basis omdat het belangrijk is om inzicht te hebben in de ecologische impact die het productieproces met zich meebrengt.

Er bestaat tevens een handig online platform dat INSIDE/INSIDE heet waarin je zelf kunt berekenen wat de milieu kosten en de circulariteitsscore van je interieur is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *