asbest herkennen
Uncategorized

Alles wat je moet weten over asbest

Wat is asbest?

Asbest is een natuurproduct dat in het verleden veelvuldig is toegepast in diverse materialen. Het is sinds 1993 verboden om asbest te bewerken, te verwerken of in voorraad te houden. Voor 1993 werd het vanwege vele eigenschappen (slijtvast, brandwerend en goedkoop) in veel bouwmaterialen verwerkt. Helaas is gebleken dat het inademen van asbestvezels gevaarlijke ziektes kan veroorzaken, zoals: stoflongen, longkanker en buikvlieskanker.

Asbest herkennen

Het is onmogelijk om met het blote oog te zien of een materiaal asbest bevat. Alleen door een laboratorium kan daadwerkelijk worden bepaald of een materiaal asbest bevat of niet. Met behulp van een asbestinventarisatie kan worden bepaald of materialen, die uit ervaring vaak asbest bevatten, ook echt asbest bevatten. Van het betreffende materiaal wordt een klein monster genomen die als asbestverdacht wordt aangemerkt. Dit monster wordt in een laboratorium onderzocht. Asbest is in het verleden vaak toegepast in: golfplaten, bouwmaterialen (asbestcement) of in brandwerend pakken, gordijnen (asbesttextiel) of in vloerbedekking, plaatmateriaal (asbestpapier/ asbestkarton) of in auto’s, vrachtwagens (asbest-remvoeringen) of in ovens, cv-ketels, leidingen (asbestisolatie).

Nadat is vastgesteld of het materiaal asbest bevat, wordt een asbest verwijdering geadviseerd.

Hechtgebonden of losgebonden asbest

Toegepast asbest is grofweg in twee categorieën te verdelen, namelijk: hechtgebonden en losgebonden asbesthoudende materialen. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig in het bouwmateriaal verwerkt en zullen uit zichzelf niet vrijkomen. Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels niet of nauwelijks aan het bouwmateriaal vast en kunnen dan ook vrij gemakkelijk loskomen. Door een asbestinventarisatie kan worden bepaald in welke categorie uw asbesthoudend materiaal valt. Op basis hiervan kan het risico en de juiste saneringsmethode worden bepaald.

asbest
Hoe herken je asbest?

Asbestdaken

Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden vanwege het gevaar dat ze vormen voor de omgeving. De vezels uit de asbesthoudende golfplaten kunnen door slijtage of verwering loslaten en door de lucht zweven. Om een boete te voorkomen is het noodzakelijk om uw asbesthoudende golfplaten te vervangen. 2024 lijkt nog ver weg maar het is verstandig om nu al uw asbesthoudende golfplaten te vervangen, vanwege de op dit moment geldende subsidie, wat de kosten voor sanering een stuk dragelijker maken.

Asbest verwijderen of asbest saneren

Als u een vermoeden heeft dat uw dak asbesthoudende golfplaten zou kunnen bevatten kunt u het beste een asbestsaneringsbedrijf inschakelen. Op basis van een inventarisatie kunnen ze de risico’s inschatten van de asbestsanering werkwijze bepalen. De voordelen voor u zijn dat u geen speciaal gereedschap hoeft aan te schaffen of beschermende kleding, uw gezondheid geen risico loopt en het asbestsaneringsbedrijf zorgt voor het afvoeren van het asbest

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *