inboedelverzekering
Interieur

Hoe belangrijk is je inboedel verzekeren met een inboedelverzekering?

De hoeveelheid aan inboedel die een mens tijdens zijn of haar leven verzamelt is eigenlijk ongelofelijk. Bovendien is het zo dat dit vaak zeer spectaculair groeit. Bedenk bijvoorbeeld maar eens bij jezelf welke spullen je allemaal alleen al in het voorbije jaar hebt aangekocht die toebehoren tot de inboedel van je pand. De kans is groot dat je toch even moet slikken, zeker wanneer je even de waarde van deze nieuwe inboedel allemaal bij elkaar gaat optellen. Het is mede omwille van deze reden dat het sterk wordt aanbevolen om ervoor te kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Het maken van deze keuze zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je inboedel kan worden gedekt tegen verschillende schadegevallen. Welke? Dat laten we je graag hieronder ontdekken!

Wat is de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een verzekering die het mogelijk maakt om de waarde van je inboedel in te dekken. Heel wat mensen zijn in eerste instantie van mening dat dit eigenlijk niet noodzakelijk is. Zij vermoeden dan ook dat hun inboedel slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt. In de praktijk is het tegenovergestelde echter het geval. Naarmate je ervoor hebt gekozen om steeds meer spullen te kopen voor in je woning zal je dan ook al snel kunnen vaststellen dat de waarde van je inboedel behoorlijk zal toenemen. Deze laten verzekeren is dan ook geen overbodige luxe. Het afsluiten van een inboedelverzekering is mogelijk in twee verschillende vormen, namelijk:

  1. Als extra uitgebreide polis;
  2. Als allrisk polis.

In grote lijnen bieden de beide polissen je eigenlijk min of meer dezelfde dekkingen aan. Toch is er nog één belangrijke extra waar je uitsluitend op kan rekenen bij de allrisk polis. Het gaat hierbij dan om de dekking voor onhandigheden. Laat je bijvoorbeeld per ongeluk een schilderij vallen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de schade die hieruit voortvloeit door de allrisk inboedelverzekering wordt vergoed. Let wel, het spreekt voor zich dat hier een behoorlijk stevige premie aan verbonden is. 

Moet je verplicht een inboedelverzekering afsluiten?

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Als eigenaar of als huurder van een huis beschik je wel altijd over die mogelijkheid. Dat het afsluiten van een dergelijke verzekering niet is verplicht betekent overigens niet dat het niet sterk is aangeraden. Door de jaren heen is het namelijk zo dat mensen op vlak van waarde veel meer inboedel verzamelen dan ze in eerste instantie vermoeden. Er zijn dan ook ongelofelijk veel verschillende zaken die tot de inboedel worden gerekend. Het gaat hierbij ook zeker niet altijd alleen maar om kleine spullen met weinig waarde. 

Wist je bijvoorbeeld dat ook het merendeel van de meubelstukken tot de inboedel worden gerekend? Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld is het zo dat alles wat bij een eventuele verhuis meegenomen zou kunnen worden tot de inboedel wordt gerekend. Dit betekent dat ook bijvoorbeeld stoelen evenals tafels hieronder vallen. Wat bovendien ook te denken van mogelijks dure kasten die je hebt aangekocht? Dit maakt meteen duidelijk dat de waarde van je inboedel al snel veel hoger kan oplopen dan je mogelijks op het eerste zicht zou verwachten. 

verzekering voor je inboedel
Verzeker je inboedel eenvoudig

Welke dekkingen biedt een inboedelverzekering je precies? 

Er zijn in grote lijnen twee soorten dekkingen die voorzien worden door de inboedelverzekering. In eerste instantie gaat het om de dekking tegen schade die wordt veroorzaakt aan de inboedel. Deze schade kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld storm, vandalisme, schroeischade, een omgevallen boom, etc. Daarnaast is het zo dat ook diefstal wordt gedekt. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een gedeelte van je inboedel plots wordt gestolen wanneer er zich een inbraak heeft voorgedaan. In dat geval zal je graag willen kunnen rekenen op een financiële compensatie zodat je de inboedel die werd gestolen mogelijks terug kan kopen. Dit is mogelijk met een inboedelverzekering.

Wat wanneer je ook kunstwerken bezit? 

De standaard dekkingen die door een inboedelverzekering worden aangeboden zorgen ervoor dat de gewone inboedel perfect kan worden gedekt. Het is evenwel van belang om stil te blijven staan bij speciale stukken inboedel waar je mogelijks over kan beschikken in je interieur. We hebben het hierbij dan over: 

  • Kunst beelden; 
  • Schilderijen of pen tekeningen; 
  • Antieke stukken. 

Op het ogenblik dat je over één of meerdere van de bovenstaande bijzondere stukken inboedel beschikt zal je al snel tot de vaststelling komen dat je daarvoor mogelijks een aparte dekking zal willen afsluiten. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het best mogelijk dat het standaardbedrag van je inboedelverzekering niet de waarde van alle kunstwerken weet in te dekken. Daarenboven is het ook nog eens zo dat er voor het indekken van de waarde in het bijzonder moet worden gekeken naar de dagprijs voor kunstwerken. Het spreekt immers voor zich dat kunst aardig in waarde kan stijgen waardoor je ze niet zomaar tegen de aankoopprijs zal willen verzekeren. Hiervoor kan het toevoegen van een extra polis aan je inboedelverzekering een vereiste zijn.

Zijn je spullen ook buitenshuis gedekt tegen diefstal en schade?

Tot slot is er nog een laatste belangrijke vraag die vaak wordt gesteld door mensen die erover nadenken om een inboedelverzekering af te sluiten. Is het namelijk ook mogelijk om door middel van die verzekering de inboedel in te laten dekken die zich niet in de woning bevindt? Wat deze vraag betreft moeten we eigenlijk een dubbelzijdig antwoord geven. In eerste instantie kan dit eigenlijk niet. De inboedel is namelijk standaard uitsluitend verzekerd wanneer ze zich in de woning bevindt. Met andere woorden, van zodra je bepaalde spullen mee naar buiten neemt zijn ze niet meer gedekt. Dit gezegd hebbende bestaat er wel een manier om hier verandering in te brengen. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering zal je al snel tot de conclusie komen dat er ook verschillende extra dekkingen bestaan die je kan afsluiten. Het kan daarbij dan bijvoorbeeld gaan om een dekking die inboedel buitenshuis ook verzekert. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die vaak hun laptop of tablet meenemen wanneer ze bijvoorbeeld een treinrit moeten ondernemen. Ook mensen die over een camper beschikken kunnen een dergelijke extra polis bij hun inboedelverzekering vergelijken maar beter overwegen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *